keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Voihan munat...

Suomessa uutisoidaan salmonella munista.

Minä käyn toisinaan ostamassa munamme lähikaupasta, jossa ne on likaisena pihalla laatikossa, heinillä pehmustettuina (tai mitä lie pehmikettä). Kauppiasperhe tai heidän yksi palkollinen niitä peseskelee pienessä kulhossa kaupan ulkopuolella...

Onkohan ne salmonella munia? Kontrollia ei varmasti ole minkäänlaista. Mutta ei me niitä raakana syödäkkään. Ikinä. Ovatpahan ainakin tuoreita.

10 kommenttia:

MaaMaa kirjoitti...

Kai munassa yhtä hyvin kuin kanassa voi missä maassa tahansa olla milloin tahansa salmonellaa; siksi pitää aina kokata kypsäksi kunnolla.
Munaa vaan ei aina kokata... tässä taannoin kun leivoin marjapiirakkaa, niin kaavin taikinakulhosta jämät suuhuni lapsekkaalla innolla. Hani oli kauhuissaan, että syön siinä samalla raakaa munaa.... ei tullut mieleenkään mulla moinen!
Samoin esim. majoneesissa on raakaa munaa...

Mutta ei kai sitä auta liikaa panikoida; tähänkin asti selvinnyt salmonellatta (eih! taas pitää koputtaa puuta ja sanoa *pippurpippuri*! :D)

Nina kirjoitti...

MaaMaa: Ihan totta! Ainahan sitä on taikinakulhoja nuoltu, eikä mitään ole koskaan tullut (pippuripippuri ;-D).

Täällä olen koittanut olla varovaisempi ja pestä munia ennen kuin rikon ne, jos olen ostanut tuosta pikkukaupalta. Ei se tosin taida salmonellaa mihinkään viedä... Ja paraneehan siitäkin, varmaan paljon hoikempana vaan ;-D

Tarja kirjoitti...

Munat pitaisi ilmeisesti ainakin pesta, koska on ollut sita lintuinfluenssaa. Meilla on jaanyt munien syonti aika vahalle, kun niistakin loytyi melamiinia.

Nina kirjoitti...

Tarja: Joo, niinhän ne suositukset tällä hetkellä on. Taisi tulla konsulaatista suositus, ellen ihan väärin muista?!

Kati kirjoitti...

Taikinaa on tullut Suomessa "aina" syötyä, nyt täällä Kiinassa ei niinkään, eikä pikkulikalle ole annettu, jos taikinassa on munia. Meidän perheen aikuiset muuten rokotettiin salmonellaa vastaan ennen tänne muuttoa ;-) kuului firman rokotuspakettiin vapaaehtoisena (yhdistelmänä salmonella+lavantauti).

Anonyymi kirjoitti...

Kati, siis tarkoitat että teille on annettu se Thyperix-rokote? Se lavantauti ja salmonella ovat kait sama tauti (lavantauti on salmonellan yksi muoto), tai siis tuo rokote (meille annettu juuri tuo) antaa suojan vaan yhtä salmonellatyyppiä vastaan, ei muita. Olinpas taas selvä :D

Minä en muuten edes tiennyt mistään salmonellavaarasta täällä Suomessa ennenkuin se jo peruttiin :D

Nina kirjoitti...

Meille ei suositeltu lavantautirokotetta, tai sitä ei katsottu tarpeelliseksi, koska ei asuta tuolla "maalla", eikä lasten kanssa ollut tarkoituskaan sinne lähteä.
On tainnu rokotuspaketit muuttua sitten meidän tänne tulon jälkeen...
Lapset eivät ole saaneet A-hepatiittirokotettakaan. Nikolle laitettiin B-hepatiitti, mutta Millis ei ole sanut sitäkään. Nyt jos tänne tultas, varmaan annettas Millallekkin, mutta onneksi meidän suunta on ihan toisaalle :-D

Anonyymi kirjoitti...

Nina, mikset ole antanut hepatiittia Millalle? Hepatiitti on hyvä olla vaikka matkustais pelkästään Euroopassakin. Meillä on ainakin rokotettu jo ihan kk-ikäisenä. Ja samoin japanin aivokuume on oltava. Kiinan rokotusohjelman mukaan kun mennään.

Nina kirjoitti...

Kata: Mun piti ihan tarkistaa ja kyllä, on Millalle laitettu se B-hepatiitti.Tietenkin! Missä lie oli ajatukset kun kirjoitin kommenttia... (Tarttis saada aurinkoa...;-))
A-hepatiittia ei ole laitettu.
Niko alkaa kohta olla siinä iässä, että se pitää sitten laittaa, tai testataan ensin, onko jo sairastanut sen täällä, sitä kun ei välttämättä edes huomaan pienillä lapsilla kun sen sairastaa.

Japanilaista ei laitettu kun noita "itikkakuukausia" Millalle tuli niin vähän täällä sen jälkeen kun sen sai antaa (Oliko 9kk ikä?!) ja täällä "keskustassa" ei itikoista juurikaan ole haittaa.
Rosessa jos olisi asuttu, olis se pitänyt laittaa, meillä oli niitä "kavereita" ihan sairaan paljon!

Kati kirjoitti...

Itseasiassa en muista sen tarkemmin, mikä tuo rokote oli, mutta terveydenhoitaja silloin selitti, että se on "salmonella & lavantauti" rokote, eli suojaa joiltain salmonelloilta + lavantaudilta (joka on yksi yleisimmistä salmonellan muodoista, mutta johon tuo normi-salmonellarokote ei tehoa niin hyvin). Jotenkin näin meille selitettiin asia, vapaaehtoisiahan noi oli ottaa.

Meidän neitiä (11kk tänne muuttaessa) ei rokotettu muuten kuin neuvolan perusrokoteohjelman mukaan + rotarokote. Nyt on tullut useampaan rokotetutkimuksiin kutsu...

Ainakin meillä sanoivat työterveydessä + neuvolassa, ettei hepatiittirokotteita suositeta alle 12kk vanhalle ja jos pienen rokottaa, niin saavutettava rokoteteho ei ole läheskään samalla tasolla kuin isomman lapsen ja aikuisen tapauksessa. Lisäksi kun asumme kaupungissa, vietämme paljon aikaa kotona niin riski tartuntaan on lähinnä teoreettinen (kuten muissakin, kuten siinä japanin enkefaliitissa - riskit pienen lapsen rokottamisessa on suuremmat kuin saavutettavat hyödyt ja edut.). Nyt olisi tarkoitus neidille ottaa Twinrix, kun ikääkin on se 16kk.